Tekst

Sõs korjati ka jaanipuulba õhtu õnnelille ja pisteti seinälõhe vahele, egaüte inimese jaost üits. Kelle lill sääl sõs nupu lõhki lei ja häitsmä nakas, see pidi sõs veel kavva elämä, kelle lill aga mitte häitsmä es lää, see pidi varsti ärä koolma.

Õnnelill seinaprao vahele – näitab inimsaatust ette.
Üle 70 teate Viljandimaalt, Tartumaa lõunaosast, Võru-, Setumaalt (vt. levikukaart: jaanipäev (3)). Ennustustaimena on kasutatud mitmeid jaanipäeva ajal õitsvaid liike, eriti jaaniõnneheina ja kassiristikut. Mõned tekstid Otepää khk, Võru linnast on õnnelille hankimisraskustest analoogiliselt sõnajalaõiega; Otepää khk omistatud õnnelillele üleloomulikke omadusi nagu maarjaheinale.

Tarvastu

M. Jõgi

1888

H III 6, 232 (8) < Tarvastu khk – M. Jõgi (1888)

Jaanipäev

INIMSAATUSE ENNUSTAMINE

675

4237
/ / / /
Citation
“Sõs korjati ka jaanipuulba õhtu õnnelille …,” Eesti rahvakalender, accessed April 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/48237.