Tekst

Jaanituld tehes aetakse terve kari elajaid tule ümber, siutakse igale elajale tükk rauda, ehk mis maja puduasjadest kätte juhtub, kaala. Selle pääle tuuakse piima, võid ja ka muud söödavat tule ümber. Selle pääle aetakse igat jaanitulel olejat sööma. Karjatsed ajavad siis, kui tõised söövad, karja ümber tule keeru. Sellest tuleb see kasu, et piim, või hää ja elajad terved seisavad. [---]

Karja ajamine tule juurde (ümber tule) – hea karjaõnn.
Kombest umbes 40 teadet Pärnu-, Viljandimaalt, Tartumaa lõunapoolsest osast, koos ohvritoimingu kirjeldusega põhiliselt Pärnu-, Viljandimaalt (eriti Karksi, Helme khk, vt. levikukaart: jaanipäev (1)). Vrd. ohverdamine.

Paistu

J. Reevits

1893

H, Gr. Qu., 285 (29) < Paistu khk – J. Reevits (1893)

Jaanipäev

KARJANDUS

Kari ümber tule

526

4088
/ / / / / / /
Citation
“Jaanituld tehes aetakse terve kari elajaid tule ümber …,” Eesti rahvakalender, accessed April 26, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/48088.