Tekst

Jaanilaupäeval peab lehmi lüpsma enne päikese loojumist, jaanipäeva hommikul aga enne päikesetõusu, muidu jääb piimasaak vähemaks – Jaan viib piima ära.
Me pidime emaga juba jaanilaupäeva hommikul linna sõitma. Ütlesime tüdrukutele, lüpsku lehmad varakult õhtu eel. Neil läind aga kraamimise ja tolmutamisega kaua aega ja lüps jäänud hilja pääle. Nad arvand, et ega see viga ei tee, kui tund aega hiljem lüpsame, võime siis ka hommikul hiljem lüpsta. Päike olnd juba ammu loojas, kui nad lüpsiga valmis saand. Paari päeva pärast tulime koju – lehmadel kohe kolm-neli toopi piima lüpsikorras vähem. Enne sai lüpsik ääreni täis, pääle selle aga veidi üle poole.

Lehmalüps enne päikese loojumist ja enne päikesetõusu – piimaand ei kao.
Ligi 30 kirjeldust, levikuala Tartu-, Võru-, Setumaa (vt. levikukaart: jaanipäev (2)).

Nõo

A. Haavamäe

1929

ERA II 34, 409 < Nõo khk – A. Haavamäe (1929)

Jaanipäev

KARJANDUS

446

4008
/ / / / /
Citation
“Jaanilaupäeval peab lehmi lüpsma enne päikese loojumist …,” Eesti rahvakalender, accessed April 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/48008.