Tekst

[---] Juba jaanilaupäeva õhtupoolikul, nii kella viie paiku kogusid külapoisid kokku jaanitule ettevalmistusi tegema. Selleks võeti töövankril kehad maha, tõmmati rattad hästi pikaks, s. o. üksteisest kaugele nagu ikka palkide veoks tehakse: kaks esiratast koos teljega ettepoole ja kaks taguratast tagumise teljega ühendati pika kiilikuga või latiga. – Nõnda tegivad noormehed ja panid. Selle pika vankri peale asetati jaanitulepost või -latt ja vanker ehiti kaskedega ja siis üks meestest võttis aisad pihku, ohjad pandi peale ja piitsaks suur kask. Sellega kutsar vehkis hobust, teised lükkasivad järelt ja kui alla mäest, siis hüppasivad kõik peale, kes mahtus. Kes kukkus maha, see hõiskas. Post pandi püsti ja vankrimäärdetünn täideti puudega, petrooli valati sekka, kased taoti püsti ümber tantsuplatsi. [---] See oli siis, kui mina olin alles jõmpsikas ja nägin pealt.

Ettevalmistused, materjali toomine.
* kiilikuga – kiiluga

Pilistvere

J. Põdra

1973

RKM II 302, 198/200 (10) < Pilistvere khk – J. Põdra (1973)

Jaanipäev

JAANITULI

Tuletegemine

144

3706
/ / /
Citation
“Juba jaanilaupäeva õhtupoolikul …,” Eesti rahvakalender, accessed April 19, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/47706.