Tekst

Suviste- või nelipühi kutsutakse Avinurmes ja selle ümbruses munapühadeks, sest et siis kanamune keedetakse ja süüakse. Vanemad inimesed annavad oma ristilastele, niikaua kui nad leeritud saavad, neil pühadel mune ja poisid jälle käivad mööda küla tüdrukute käest neid nurumas. – Ristilapsele, kui ta juba leeritud on, enam muna anda ei või: on ristilaps poeglaps, kellele pärast leerimist ristiisa või -ema muna annab, siis ei saa ta naist, on ta tütarlaps, siis ei saa ta mehele.

Munade värvimine, söömine.
Traditsioon hõlmab idapoolset Eestit: Viru-, osalt Järva-, Tartu- (Torma khk), ka Setumaad. Mujal juhuslik. Munade viimisest ristilastele suvistel mõned teated Iisaku, Torma khk. Mune andsid neiud noormeestele ka tasuks kiigutamise eest. Setu alal kuulusid munad nagu lihavõtteilgi surnute mälestamise juurde.

Torma

M. Sild

1909

E 47256/7 (15) < Torma khk – M. Sild (1909)

Suvisted

TOITLUS

Munad

64

3474
/ / / / /
Citation
“Suviste- või nelipühi kutsutakse Avinurmes …,” Eesti rahvakalender, accessed May 15, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/47474.