Tekst

[---] Minu kodukülas olid suvisted peamised munapühad, sest siis oli juba mune külluses. Munad keedeti laupäeval suures potis, igale lapsele 10–15 muna. Värviti kaselehtede ja sibulakoortega. Keedeti ka värvis. Hiljem lakiti. Lapsed sõid iga päev mitu muna või ja soolaga. [---]

Munade värvimine, söömine.
Traditsioon hõlmab idapoolset Eestit: Viru-, osalt Järva-, Tartu- (Torma khk), ka Setumaad. Mujal juhuslik. Munade viimisest ristilastele suvistel mõned teated Iisaku, Torma khk. Mune andsid neiud noormeestele ka tasuks kiigutamise eest. Setu alal kuulusid munad nagu lihavõtteilgi surnute mälestamise juurde.

Torma

O. Tomson-Peda

1971

RKM II 281, 529 (13) < Torma khk – O. Tomson-Peda (1971)

Suvisted

TOITLUS

Munad

60

3470
/ / / /
Citation
“Minu kodukülas olid suvisted peamised munapühad …,” Eesti rahvakalender, accessed April 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/47470.