Tekst

Suvistepühi laupäeval tuldi kokko (ainult vanemad inimesed) Pekot pidama. Lauldi, põletadi küünlaid, mis olid kirikust toodud. Eraldi laual oli 12 savikausikest, nimet[atud] „õllekausikesed“, igas kausis põles küünal, keskel oli suur kauss, nimet[atud] „südakauss“, laua ees palvetadi, paluti head viljasaaki. Siis istuti lauda sööma, laual olid piima- ja lihasöögid, pliinid, kesvalinnasest tehtud õlut; söödi, mida keegi kaasa oli toonud. Seda päeva nimetadi ka „jumala tänupäevaks“.
Kõneleja ema oli nendest kooskäimistest osa võtnud.

Peko pidu.
Teated esitatud. Peko kui põlluhaldja üks pidusid peeti kevadel pärast külvitööde lõpetamist ning see võis toimuda suviste aegu.

Setu

O. Jõgever

1953

RKM II 44, 305/6 (85) < Setumaa – O. Jõgever (1953)

Suvisted

PEKO PIDU

24

3434
/ / / / /
Citation
“Suvistepühi laupäeval tuldi kokko Pekot pidama …,” Eesti rahvakalender, accessed April 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/47434.