Tekst

Ku’ sandõlõ om [söök] ar’ jäet, sis tuldas kääpä pääle ja ikõtas sõno risti man nõokõlla, sis kumardõdas viil kol’ vuuri jalga ja hiidetäs risti ette, mälehtedäs hinge ja tuldas kodo tulõma. Õkka süüki jätetäs veitkese üle ja viiäs kodo. Kotoh mälehtäse tuuga hinge. Kes tuu, ütlese, õt tätä saat vai keski muu’, kia om ar’ koolnu’.

Surnute mälestamine haudadel.
Surnute mälestamine haudadel söömisega (midrosk, raadovits) on veneõigeusulistel toimunud enamasti 2. ja 4. pühal. Lutsis on suvistelaupäeval puistatud hauakääpale lindudele süüa, kirikule annetatud villa, küünlaid, raha, mune. Nagu ka lihavõttepühadel muna söömisel, on hoolitsetud, et igaühe nimele jaotataks tükike, kaasa arvatud mälestatavad. Vadjalastel on samuti suvistelaupäev surnute mälestuspäevaks, toimub pominaanie (vt. Ariste, Vadjalane, lk. 161–162).
* jäet – jagatud; õkka – iga; tätä – taat; kia – kes

Setu

A. Oinas-Tammeorg

1938

ERA II 173, 742 (7–8) < Setumaa – A. Oinas-Tammeorg (1938)

Suvisted

SURNUTE MÄLESTAMINE HAUDADEL

22

3432
/ / /
Citation
“Ku’ sandõlõ om söök ar’ jäet …,” Eesti rahvakalender, accessed April 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/47432.