Tekst

Räüsäpäiv. Räüsäpäivä peetäs pääle keväjätse migulapäävä kolmandal pääväl. Hobõstõga tetä-i nurmõ pääl, muido suvõl lüü ar vilä räüsägä. Mõnõ õks tüke tegemä, sis ku küläpoisi nurmõ lätsi, rahkõ katski vai adõr purust, õga sis jummal saa-ai joht, sääl sammulaiu põllunööräkese, üte põldu vällä erätä. Muud tüüd tetti kõikõ, õnnõ nurmõ pääle mindä-s.

Räüsäpäeval põllutööd keelatud – rahe hävitab vilja.
Üle kümne kirjelduse. Hobusega põllul töötamise keelust nn. jääpäeval on teade ka Lutsist. Augustikuus on peetud analoogilise funktsiooniga hallapäeva.
* rahkõ – raiusid; põllunööräkese – põlluribakesed, -siilukesed; erätä – eraldada; õnnõ – ainult; mindä-s – ei minda

Setu

M. Ilvik

1939

ERA II 267, 394/5 (7) < Setumaa – M. Ilvik (1939)

Räüsäpäev

NIMETUS, TÄHENDUS

4

3230
/ / / / /
Citation
“Räüsäpäivä peetäs pääle keväjätse migulapäävä …,” Eesti rahvakalender, accessed April 27, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/47230.