Tekst

Räüsäpäiv. Seda päeva peetakse veel tänapäevalgi ehk praegusel ajal. See päev on iga aasta peale nigulapäeva teisel päeval, nt. tänavu oli nigulap[äev] esmasp[äeval], siis oli räüsäp[äev] kolmapäeval. Sel päeval ei tohi mingit tööd hobustega põllul teha, ei künda, ei äestada ega muud. Muidu löövat rahega kevadise tõuvilja ehk lina või ka kasvava, valmiva rukkipõllu. Kuid praegusel ajal on juba sõnnikuvedamine lubatud. Vanasti peksti külarahvaga kündjal (jutustaja mälestis) ader katki räüsäpäeval.

Räüsäpäeval põllutööd keelatud – rahe hävitab vilja.
Üle kümne kirjelduse. Hobusega põllul töötamise keelust nn. jääpäeval on teade ka Lutsist. Augustikuus on peetud analoogilise funktsiooniga hallapäeva.

Setu

J. Ilvik

1938

ERA II 190, 252/3 (33) < Setumaa – J. Ilvik (1938)

Räüsäpäev

NIMETUS, TÄHENDUS

2

3228
/ / / / /
Citation
“Seda päeva peetakse veel tänapäevalgi …,” Eesti rahvakalender, accessed April 27, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/47228.