Tekst

Vanausu kombest üks sündind lugu: vana perenaene hulkus kord jüripäeva hommikul aia ääres, torkis keppiga aia tugiteivaste vahele ja hüüdis iga kord: „Õnn õue.“ Keegi kelm olnud koha taga ja ütelnud vanaeidele vastu: „Värav oli lahti, kõik läks välja.“ Oh kullake! Tuhat ja tulist, kui vanaeit läks nii, et kapjad tuld lõivad. Mihklipäeval, kui juttust tuli suviste asjade üle rääkida, ohkas eit: „Jüripäeval ajasin küll õnne õue, aga kurivaim ütles: „Värav oli lahti“ ja kõik läks välja.

„Õnn õue“.
Mõned kirjeldused. Maagilisi toiminguid on esitatud elatusalade juures (vt. põllundus, karjandus jt.).

Vaivara

A. Feldbach

1893

E 4465/6 (70) < Vaivara khk – A. Feldbach (1893)

Jüripäev

MAAGILISI TOIMINGUID

644

3100
/ / /
Citation
“Vana perenaene hulkus kord jüripäeva hommikul aia ääres …,” Eesti rahvakalender, accessed April 27, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/47100.