Tekst

Ligi majan ütte veiko metsasaarekesen eige vana puud[e] alan, kost ei keaki raoma tohtsi ja kik vana erakuionu puuossa, mis maa pääle olliva sadano, oma paiga pääle liikmata pidasi seisma jääda, sai egaütel juripäival overdut. Kotus oll joba eranimitedu, kolm kivi saisasi tolle paiga pääle. Üts muna, üts rahatükk ja veel üts kimp hobesekarva mativa sis rahvas tolle kottale era, hobesekarva olliva üte vereva langaga kokko köüdeto. Sellelebi ussose vanarahvas hobeset soe eest hoita ja [et] hobesteõnn parembast edesi lätt.

Ohverdamine.
Kuke tapmisest hobusetallis on 14 teadet. Levik Lõuna-Viljandimaal ja Lõuna-Tartumaal, samuti Karksi khk (vt. levikukaart: jüripäev (1)). Paari kirjelduse järgi pidid kuke sööma mehed. Kuketapmine ka mardipäeval. Komme on hästi tuntud lätlastel. – Šmits II, lk. 749.

Võrumaa

F. J. Wiedemann

H, Wiedemann 1, 211 < Võrumaa – F. J. Wiedemann

Jüripäev

KARJANDUS

Hobune

277

2733
/ / / / / /
Citation
“Ligi majan ütte veiko metsasaarekesen eige vana puude alan …,” Eesti rahvakalender, accessed April 19, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/46733.