Tekst

Enne jürgi suurel reedel leitud ussidest või ussinahast valmistati arstirohtu. Must uss põletati kuivand pihlakalehtedega tuhaks, tuhk sõeluti, ülejäänd praht visati nelja tuule poole, vastu päikest. Seda tuhka tarvitati paha sõna, kurja silma ja „üleaisaviskamise“ tarbeks. Loomadele anti sisse, inimestele rapputati sinna kohta, kus midagi oli juhtund – kas mees leidis naise või naine mehe võõra juurest, kui saadi seda tuhka sinna viia, siis enam sinna ei läind.

Nõidumine.
Rahanõidusest kirikus suurel reedel teateid ungarlastelt. – HDA IV, vg. 997. Enamik kirjeldusi esitatud.

Lüganuse

H. Liivak

1973

RKM II 296, 185 (68) < Lüganuse khk – H. Liivak (1973)

Suur reede

NÕIDUS, TULEVIKU ENNUSTAMINE

147

2292
/ / / / / /
Citation
“Enne jürgi suurel reedel leitud ussidest või ussinahast …,” Eesti rahvakalender, accessed April 26, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/46292.