Tekst

Suurel reedel ja jaanipäeval ei tohtinud enne päikesetõusu välja minna. Kui lähed ja kuuled, kui ajas sarvõ’. Kes kuulis, sellel saab loomakahju (eläjä kool). Nõidust oli palju. Sae läts soendust. Ma esi näi Kaperah. Me lavva man sei. Üts mees näütäs rõndu: „Kae, mul soe karva rindu pääl!“ Ei tää, kuis ta är’ pääsi säält soendust. Ei tää ka, ku kavva olli.
Lell kuuld tood sarvõaamist. Ai püksi maha, käänd sin­napoole. Kui ajas paise, kõige suve oli hädas!

Nõidumine.
Rahanõidusest kirikus suurel reedel teateid ungarlastelt. – HDA IV, vg. 997. Enamik kirjeldusi esitatud.
* sae – pulmasaaja, peiupoolsed pulmalised; soendust – soendiks, libahundiks; näi – nägin

Setu

S. Lätt

1953

RKM II 44, 63 (1) < Setumaa – S. Lätt (1953)

Suur reede

NÕIDUS, TULEVIKU ENNUSTAMINE

145

2290
/ / / / /
Citation
“Suurel reedel ja jaanipäeval ei tohtinud enne päikesetõusu …,” Eesti rahvakalender, accessed April 25, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/46290.