Tekst

Karjalasma päeval kastetakse karjast ja loomi. Mitte just sel päeval, mis kaalendres on, aga kui sul omal karjalasma päe on, kui loomad esimest kevadi laudast karja lased. Siin, Rannametsas, ma ole kuulnu, tehtaja veel nõnda. Enne karjalasmist käib omiku vara salaja külakajudest vett toomas, teste pere kajudest, kust ta isi arvab. Siis selle veega keedab karjasel munad ja selle veega kastab oma loomi ja karjast, siis kari kasuja ästi. Ja põle väga vanad, päris keskmesed noored perenaised, kes sedasi on teen´u. Isi käib jah, see piab ju salaja olema, kui sa teise vett varastad, aga kus jälle võõrad karjatsed on, need on väl´la rääkinu. Siit üks perenaine, ma täen, olli oma venna kajust vett toonu, terve versta maa tagant või veel rohkem. Nemad ollid isa-ema vara pärast tülis, ju ta siis sellega jälle midagi arvas.

Karjase kastmine – karjane virk, loomad sigivad.
Üle maa tuntud komme (paarkümmend teadet.) Kariloomade kastmine on haruldane.

Häädemeeste

M. Mäesalu

1942

ERA II 305, 135/6 (94) < Häädemeeste khk – M. Mäesalu (1942)

Karjalaskepäev

KARJANDUS

51

1761
/ / / / /
Citation
“Karjalasma päeval kastetakse karjast ja loomi …,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/45761.