Tekst

Vanast olnud moeks kärdepäeval kärbseid kotti ajada. Lugu oli järgmine. Keegi ütles nüüd teisele, et pea sina kott ja mina ajan kärbseid. Ise läks üles ahju peale. Kes hoidis kotti, see ei teadnud muidugi midagi. Ahju pääle oli juba enne viidud vesi ja viht. All hoidis teine kotti, kuna üleval see nüüd pildus vihaga vett peale. Samane oli kärbeste kottiajamine.

Kärbeste kottiajamine.
Kärbeste hävitamiseks teistel tähtpäevadel mitmesuguseid maagilisi toiminguid. Vt. madisepäev, tuhkapäev. Vrd. vastlapäev, vastla kottiajamine – see küll humoristlik, mitte maagiline toiming.

Rõuge

E. Ariste

1929

ERA II 10, 582 (1) < Rõuge khk – E. Ariste (1929)

Käädripäev

METSLOOMAD, PUTUKAD

17

1232
/ / /
Citation
“Vanast olnud moeks kärdepäeval kärbseid kotti ajada …,” Eesti rahvakalender, accessed April 27, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/45232.