Tekst

[---] Harilikult valati kolmekuningapäeval õnne. Selleks pandi tükk tina plekk-kulbi sisse sulama ja valati siis sulanult külmavee ämbrisse. Kui sulatina külma vee sisse valati, siis tekkis mingi kuju või vigur, mille kuju järele siis valajale õnne või õnnetust loeti eelolevaks aastaks. Kui kuju oli kõver ja võimetut ja kidurat moodi, siis suri see inimene eeloleval aastal kas ära või jäi ta muidu kiduraks, igatahes oli see aasta temale õnnetu. Oli aga kuju sirge ja ilus, siis tuli valajale õnnelik aasta.

Õnnevalamine.
Tinavalamine on kõige populaarsem aastavahetuse ennustusviis. Üksikuid teateid Lõuna-Eestist, ka Lutsi keelesaarelt, et tina valati hobuste õnneks.

Muhu

V. Noot

1927

E, StK 42, 164 (3) < Muhu khk – V. Noot (1927)

Kolmekuningapäev

INIMSAATUS

188

211
/ / /
Citation
“Harilikult valati kolmekuningapäeval õnne …,” Eesti rahvakalender, accessed April 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/44211.