Tekst

Minu lapsepõlve [aegu] naabruses minu isa onul Jaan Viidasel olnud see pruugiks, et nääripäev hommiku tehtud õlenuut, seda hoitud kuni jõulute järge. Kolmekuninga järge, see päeva hommiku, kui kõik olid alles magand, võtnud vanamees selle õlenuudi, tõmband igaühele perekondes, olgu laps ehk vana, plaksu mööda tagumikku. „Lihapudid seljast maha, taaripudid jälle selga!“ seda ütlend vana iga napsu juures ja iga isiku juures. Ka minu ema lõpsis meid kolmekuninga järge õlenuudiga ja ütles, et naabrimees tehja ikka nii oma lastega. Ja jõulute järge ei antud enam liha, ainult pühapäiviti keedeti lihasuppi.

Liha ärajäämine toidulaualt.
Rituaalsest „selga“ ja „maha“ vihtlemisest on väheseid teateid (samuti seoses kalatoidule või õllelt kaljale üleminekuga) Saaremaalt.
* lihapudid – varianditi ka: lihapotid

Kaarma

T. Õunpuu

1938

ERA II 187, 466 (85) < Kaarma khk – T. Õunpuu (1938)

Kolmekuningapäev

TOITLUS

Liha

84

107
/ / / /
Citation
“Minu lapsepõlve aegu naabruses …,” Eesti rahvakalender, accessed April 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/44107.