Tekst

Tervendamise vett käidi toomas küll, mina ka käisin. Aga mina ei tea, es kuule, kas keegi temast ka abi sai. Nimelt kolmekuningapäev oli 6. I. Seda päeva peeti Lutheri usun ka pühaks. Aga vene usus peeti teda rohkem jordani päev. Siis tuli Nõo vene preester Elva jordanijutlust pidama ja vett õnnistama. Siis rahvast oli murrun Elva jõe peal, sinna oli jäässe auk raiutud ja nii kui preester vee ära õnnistas, siis inimestel olid pudelid ja mõnel ka kauss või kruus kaasa võetud ja võtsid kõik sealt august vett. Viidi kodu inimeste ja loomade raviks. Siis kallati veitsi viisi loomadele peale ja anti ka rohu eest sisse. Inimesed võtsid jõid seda vett rohu eest sisse. Osa sellest veest hoiti ka alles, et häda ajal võtta. Oli ka neid naljahambaid, kes ütlesid: ärge enam sellest august võtke, õnnistud vesi on juba otsaga Tõraveren, sealt võite saada.

Erinevused tõekspidamistes.
* veitsi viisi loomadele – veisetaolistele

Nõo

A. Kivi

1972

RKM I 12, 277 (140) < Nõo khk – A. Kivi (1972)

Kolmekuningapäev

JORDAN, JORDANIVESI

56

79
/ / / /
Citation
“Tervendamise vett käidi toomas küll …,” Eesti rahvakalender, accessed April 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/44079.