Neitsid ehk neiud vai ka tütrukud lahkusid jaanitulelt varem …

Tekst

Neitsid ehk neiud vai ka tütrukud lahkusid jaanitulelt varem ja jäid aknast vaatama ja ootama, kas keski tuleb armukaske tooma. Oli jo ikke teadagi see tooja. Kuigi pojad ja tütred ise palju oma tulevase eluseltsilisega oma tahtmise järel ei saand kooselu algada – seda otsustasid vanemad vastakute omavahel, kellele tütar mehele panna ja keda poeg võtab, – siiski juhtus, et ühele neiule viisid kaks ehk ka rohkem noortmeest armukaski. Ja kui juhtusid õues ehk väravas vastakute, siis oli löömine lahti ja nõrgem oli sunnitud jalga laskma. Ja mitmelegi viksimalle ja ilusalle, ja kui ta ka veel rikkama pere tütar oli, siis oli viijaid paljugi. Õnnelik oli see, kelle kaske ära ei visatud. Juhtus ka, et kõik armukased ära visati, see oli siis, kui mõni tugevam oodatud kasetooja kõige kasega ära ajas.

Armukased.
Ühine suvistepühadega.

Virumaa

G. J. Kallus

1940

ERA II 283, 105/6 (15) < Virumaa – G. J. Kallus (1940)

Jaanipäev

KASKEDE TOOMINE

96

3658
/ / /
Citation
“Neitsid ehk neiud vai ka tütrukud lahkusid jaanitulelt varem …,” Eesti rahvakalender, accessed May 12, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/47658.